ILISU BARAJI VE HİDROELEKTRİK SANTRALİ’NDE ENERJİ ÜRETİMİ BAŞLADI

20.05.2020 / Gösterim Sayısı : 1839 / Arşiv

Sınıfında Dünyanın en büyük gövdesine sahip olan ve ülkemizin 4. büyük hidroelektrik santrali Ilısu Barajı ve HES’te ilk türbin 19 Mayıs 2020 tarihinde devreye alındı. 

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferans yolu ile iştirak ettiği, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in ise Ilısu Barajı Santral Binası’ndan katıldığı, “ilk türbinin hizmete alınma merasimi” ile ilk etapta 200 MW kurulu gücündeki türbin üretime başladı.

İlk türbinin devreye girmesi ile yıllık 687 Milyon kWh hidroelektrik enerji üretimi hedeflenmekte olup, bu üretim rakamı 1 Milyon nüfuslu bir şehrin yıllık enerji ihtiyacının karşılanması anlamına gelmektedir. 

Yıl sonuna Kadar Ilısu Barajı’nda Tam Kapasite Üretime Geçilmesi Hedefleniyor.  

İlk türbinin ardından her ay bir türbinin daha hizmete alınması ve yılsonuna kadar Ilısu Barajı’nda tam kapasite üretime geçilmesi hedeflenmektedir. Ilısu Barajı tam kapasite ile üretime başladığında yıllık 4 Milyar 120 Milyon kWh hidroelektrik enerji üretecek, milli ekonomiye yıllık 412 Milyon dolar katkı sağlayacaktır. Bu üretim rakamı da 6 Milyon nüfuslu bir şehrin yıllık enerji ihtiyacının karşılanması anlamına gelmektedir.

Ilısu Barajı hidroelektrik santrali, her biri 200 MW gücünde 6 türbinden oluşmaktadır. Toplam kurulu gücü 1 200 MW olan santral devreye girdiğinde, yılda ortalama 4 120 GWh enerji üretimi gerçekleştirilecektir. Ekonomiye sadece enerji üretiminden yıllık 412 Milyon dolar katkı sağlayacak olan Ilısu Barajı ve HES, üreteceği yeşil enerji ile daha temiz ve yaşanabilir bir geleceğe de katkı sağlayacaktır. Bu büyük enerji üretiminin yanı sıra Ilısu Barajı’nda regüle edilen ve daha sonra inşa edilecek Cizre Barajı’na bırakılan sularla Nusaybin, Cizre, İdil, Silopi Ovalarında toplam 765 000 dekar alanın modern teknikler ile sulanması ve yılda 1 Milyar 168 Milyon KWh enerji üretilmesi mümkün olabilecektir. Cizre Barajı tamamlandığında yıllık 1 Milyar TL ilave gelir artışı sağlanması hedeflenmektedir. 

Ilısu Projesi; tarihi ve kültürel varlıklara verilen değerin bir göstergesi, temiz ve yenilenebilir enerji üretimi ile yaşanabilir bir çevre ve tüm zorluklara karşın projenin tamamlanması yönündeki azim ve kararlılığın bir simgesi olarak uzun yıllar ülkemize hizmet edecektir.